top of page

Hielpijn

Het hielbeen is een belangrijk onderdeel van de voet en draagt een groot deel van ons lichaamsgewicht tijdens het staan. Pijn in de hiel komt voor op twee belangrijke voorkeursplaatsen, namelijk de achterzijde van de hiel en de onderzijde van de hiel. Wanneer we zoekmachines of mensen vragen naar hielklachten dan komt de term hielspoor al snel voor. Maar heeft u wel last van een hielspoor of speelt er toch iets anders?

image.png
  • Calcanedynie

Het vetkussen, dat zich onder de hiel bevindt, zorgt voor een goede demping tijdens het staan
en lopen. Maar dit vetkussen verliest, naarmate we ouder worden, deels zijn functie. Dit
betekent dat het vetkussen dunner wordt en het dempend vermogen vermindert, waardoor
het hielbeen overbelast of geïrriteerd kan raken.

  • Peesplaatontsteking / hielspoor:

Het is soms lastig om een onderscheid te maken in deze klachten, omdat diverse symptomen bij beide klachten voorkomen. Meestal is er een scherpe pijn bij het staan en een branderig of zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn karakteristiek, zoals bij veel peesontstekingen, evenals de startpijn gedurende de eerste meters lopen. Afhankelijk van de ernst zal er ook pijn ervaren worden tijdens het lopen.

 

  1. Peesplaatontsteking:

 De peesplaat onder onze voet loopt vanaf het hielbeen naar onze voorvoet. De functie is het ondersteunen van het voetgewelf in de holling van onze voet en het vergroten van afzetkracht tijdens lopen, springen en rennen. Bij een overbelasting van dit peesblad door teveel spanning bij piekbelasting of langdurige overbelasting kan de pees geïrriteerd raken. De pijn kan aanwezig zijn in het verloop van de peesplaat of aan de binnenzijde van de hiel.

 

    2. Hielspoor:

Bij een hielspoor ontstaat een botuitgroeisel ten hoogte van de aanhechting van de peesplaat onder de voet aan het hielbeen. Deze botuitgroeisels zijn aantoonbaar middels een röntgenfoto. Het botuitgroeisel ontstaat bijna altijd ten gevolgen van een overbelasting van de peesplaat onder de voetboog. Vaak heeft de klacht meerdere oorzaken en spelen ook schoeisel, ondergrond, kuitspieren etc. een belangrijke rol.

image.png
image.png
image.png
bottom of page